Феноменът „Nouvelle Vague“

Започвам по класическият начин.

Nouvelle Vague  е френска формация или по нашему казано група/банда, която е „предвождана“ от музикантите Марк Колинс и Оливър Либо. Името на бандата е всъщност игра на думи и на френски означава „нова вълна“, а на португалски – „нова тенденция“ (bossa nova). Тези им характеристики се приписват едновременно на тяхната чиста „французойщина“ и „артисцизъм“ (или култ-вълната към френското кино от 60-те години), източника на техните песни (всичките кавъри на пънк рок, пост пънк, и песните от Новата вълна (или так.нар. алтернативна музика) и техните аранжименти  от стила на „bossa nova“ !

Членовете, официалните членове и участниците са много френски артисти и музиканти, които вече имат утвърдено и признато име от това, което сега наричат „Renouveau de la chanson Française“ или „Възраждането на френските шансони“.. – Камил Далмейс, Фийби Килдийр, Мелани Пейн, Марина Селесте и Жералд Тото (превода ми е личен и не гарантирам за правилното им произнасяне и писане). Марева Геланте (?) се включва към списъка на вокалите през 2010 година.

Не си спомням точно кога обаче аз ги открих за себе си. А още повече не мисля, че ми е и трябвало много време, особено пък да разбера, че за мен тази музика наистина е страхотна! Да, това е доста добра, истинска алтернативна, нова музика, която всъщност не е чак толкова и  нова. Основана на базата на класически звукове от 60-те и аранжименти, въплъщаваща  някои типични френските звучения и шансони, както и на стила bossa nova, Nouvelle Vague спечелиха приза за една от най-слушаните групи зареждащи се в Winampa ми. 🙂 Мисля, че дори мога да ги отнеса към един друг мой любим стил – „trip hop“ (Massive Attack, Martina Topley Burd, Tricky и т.н.). Всъщност, като цяло мразя да деля музиката на стилове, но чисто ориентировъчно споделям някакъв вид любителско мнение и виждане.

Та, това, което ме грабна може би най-много в звученето на тази банда, е именно вокалите. Гласовете на тези прекрасни изродки, певиците са наистина…режещи. Всичко това е най-положителния смисъл, който може да си представите! Понеже самите песни и албуми, както и цялата идея и концепция на групата, са свързани с изпълнение на музика от най-различни изпълнители и музиканти, самите им проекти, като цяло се основават на това. Тук няма типично повторение на стилове, гласове и ритъм. Тук има различимост и разновидност. Целият им последен албум („Couleurs Sur Paris“) съдържа страхотни парчета , които се изпълняват от или пък са аранжимент или дует с няколко музиканти, включително и френската певица Ванеса Паради. Освен това музиката им се основава почти изцяло на направени кавъри от оригинално френски песни, точно и заради това го има гореспоменатото движение за възраждането на френските шансони…:) Какво ми остава повече да анализирам, когато сама знам, че музиката е нещо, което просто трябва да се слуша и усеща. Или ти харесва или не! 😉 Започвам с може би едно от първите (май е точно то) парчета, което аз самата чух, а и то е най-известното им:

След това продължавам с едно от най-нежните и едновременно мистични изпълнения:

Ако съм ви зарибила, продължавам с нещо по-диво!

А специално за „Human Fly“ искам да кажа, че по-истинско и абсолютно професионално изпълнение не съм гледала сега на живо, каквто беше това в София! Да, понеже Nouvelle идваха лятото на гости и у нас, двете вокалистки, едната от които е именно великата Лизе Алиа (или както се произнася името й най-правилно на френски /Liset Alea/) изпя песента повече от прекрасно и ненормално :)!! Няма как да не ви дам видео от концерта в НДК! Никога няма да го забравя!

Между другото се оказа, че брат й е бил женен за наше момиче, което пък още повече ме зарадва и изненада 🙂 Но както и да е, нека завършва тази статия без край, а само с песен, пак от тогава…И лека нощ:)

Categories: Музика, Световна музика | Етикети: , , , , , , , | 2 коментара

Навигация

2 thoughts on “Феноменът „Nouvelle Vague“

  1. Gizmo

    госпожице Anna, благодаря Ви, че ни дарихте с такъв прекрасен подарък за лека нощ, за приятен уикенд, изпълнен с музика и усмивки…вие сте нещо като доктор на музикалните науки за мен. Това, което правите чрез блога си, е страхотно. Продължавайте в същия дух…а от мен само една прекрасна дълга целувка…

  2. Pingback: Напоследък 1.0 « Нашата София…

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.